מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות? העולם התהפך עלינו וכמעט כלום לא נשאר כשהיה.
התקופה הקורונאית, תקופה בה נכפה עלינו לחיות בבידוד, כשההווה מלא בנבדקים ונדבקים, וחולים ומתים ומבריאים והסוף של הקורונה (עדיין) לא נראה באופק, ערכים של ערבות הדדית וחברות מקבלים משנה חשיבות כמעט כמו חמצן לנשימה. כן, הבידוד הוכיח לכולנו, הלכה למעשה שחברים הם חמצן לנשמה. חג החרות הזה, הוא חג החברות.
הימים האלו מראים לנו את חשיבות החברות בחיינו. מחקרים רבים הוכיחו את השפעת החברות על הבריאות הנפשית שלנו ועל איכות החיים, וגם על תוחלת החיים. אנשים שיש להם חבר קרוב, חיים יותר ובריאים יותר. יש להם עם מי לדבר, מי שיקשיב להם מי שיכיל אותם בשעת עצב וכאב וגם בשעת שמחה. חבר טוב זה חבר ששמח בכל ליבו בשמחתך.
במחקר של אוניברסיטת הרווארד, שנערך כבר 75 שנים (והמחקר עדיין ממשיך), נבדקו שתי קבוצות של צעירים: קבוצה אחת של צעירים סטודנטים בהרווארד, וקבוצה נוספת של צעירים משכונות עוני בבוסטון. שתי הקבוצות הללו נבדקות אחת לתקופה למשך כל ימי חייהם (חלקם כעת בני 90), הם נשאלים על כל האספקטים בחייהם, על מידת האושר ורמת שביעות הרצון שלהם, נלקחים בחשבון גם המדדים הבריאותיים כמו בדיקות דם וסריקות מוח.
פרופ' ולדינגר, ממובילי המחקר, אומר שאנשים שהחזיקו במערכות יחסים חוו פחות כאבים פיזיים, הראו פחות התדרדרות גופנית ומנטלית והם חיים יותר שנים. המחקר מוכיח כי מערכות יחסים טובות ומשמעותיות שומרות עלינו בריאים יותר ומאושרים יותר. מדובר במערכות יחסים עמוקות עם חבר קרוב או בן זוג, שמאופיינות בפתיחות, בכנות, בהכלה, באמון ובתמיכה. נתונים אלו תואמים למחקר נוסף מאוניברסיטת אוקספורד, שמצא שקשרים חברתיים משפיעים על שחרור אנדורפינים (אחראים על שיכוך כאבים ושיפור מצברוח). גם נרדי בספרה 'זוגיות בסערה' כתבה על כך שחברות עם בת זוג מהווה את מקור הרווחה הנפשית המרכזי בחייהם של גברים רבים בשנות החמישים והשישים לחייהם.
היום, יותר מאי פעם, אנו מרגישים את הצורך בחבר קרוב ואת החשיבות שלו לאיכות החיים שלנו, לבריאות שלנו ולתוחלת החיים.
שמרו עליכם ושמרו על קשר טוב עם בני הזוג שלכם, החברים והמשפחה. מי ייתן והיציאה שלנו מעבדות לחירות תהיה יציאה מהירה ובריאה מהבידוד והבדידות לחיק המשפחה וחברים.
חג ח(ב)רות שמח.