תלות בזוגיות

מה קורה כאשר אחד מבני הזוג תלותי מדי?

שנים רבות שהם עושים כמעט הכל ביחד. קניות בסופר? הולכים יחד. חוג התעמלות? שניהם מתייצבים לחוג. היא לא נוהגת למרות שיש לה רישיון נהיגה, ובעצם, לא עושה כמעט שום דבר בלעדיו. יש נושאים כמו ניהול חשבון הבנק, בהם רק הוא מטפל, כי 'הוא מבין בחשבונות ומנהל את העניינים הכי טוב'. למה? 'ככה זה' היא אומרת בחיוך. 'התרגלנו'.

תלות מוחלטת של אדם בבן זוגו לא בריאה, לא לבני הזוג עצמם ולא למערכת היחסים הלא שוויונית ביניהם.

רבקה נרדי אומרת שאדם שחייו עשירים בפעילויות חוץ משפחתיות וזוגיות, בונה לעצמו מצב נפשי של תלות-עצמאות מאוזנים יותר.

במערכת זוגית טובה חייבים להתקיים יחסי גומלין בין השניים. הפרת האיזון הזוגי, כאשר אחד תלוי יותר באחר בגלל הקושי שלו לעמוד על שלו, דבר שהופך אותו לפגיע יותר ועלול להוביל למצב של ניצול לרעה של בעל השליטה והכוח.

היעדר תלות הדדית בנישואים מעיד על ריחוק רגשי, אדישות וחוסר־ צורך באחר עד כי הוא הופך למיותר. הצורך האנושי באינדיווידואליזציה לא בהכרח מנוגד לצורך בקרבה רגשית בזוגיות. אדם לא צריך להתנתק מהאחר ולא צריך לוותר על עצמאותו כדי לשמור על קרבה רגשית ותלות הדדית בנישואים, אומרים מעוז, שקד ורביב.

כאשר התלות היא הדדית ויש איזון בקבלת ההחלטות ובהשפעת בני הזוג זה על זה, עולה שביעות הרצון של השניים ובני הזוג ישתמשו לרוב באסטרטגיות של תקשורת ישירה ואסרטיבית, שתשפיע באופן חיובי על הקרבה הרגשית ועל האינטימיות. במצב של שוויוניות, שני בני הזוג קשובים זה לזה, ומציבים את הקשר הזוגי בעדיפות ראשונה על פני האינטרסים האישיים שלהם, כי הם מבינים שקבלת השפעת האחר על תהליכים וקבלת החלטות, חשובים ליציבות הזוגיות. נשים שמרגישות שיש להן השפעה על קבלת ההחלטות נמצאו בריאות יותר, כך עולה ממחקר שערך חוקר הזוגיות ג'ון גוטמן.
מה עושים?

קודם כל- דברו. תקשורת ישירה ופתוחה מונעת מצבים של תסכול ומרמור. היו קשובים יותר זה לזה.

דאגו לחלוקת תפקידים הוגנת במטלות הבית, בהתאם ליכולות, לכישורים ולאילוצים (מצב כלכלי) ובהתאם לנטיות של כל אחד.

פורם במדור 'תורת היחסים'- בעמ' 22-

https://sites.google.com/bamathasharon.com/23720/%D7%92%D7%9C%D7%99%D7%95%D7%9F-20-23-7-20