למה כדאי ללמוד להתגבר על מחשבות שליליות?
נסו לא לחשוב על דוב לבן. חושבים שתצליחו? חשבו שוב..
הפסיכולוג פרופ' דניאל החליט להעמיד את הנושא הזה במבחן וביצע ניסויים שבהם המשתתפים התבקשו לספר במשך חמש דקות על כל מה שהם חושבים ולנסות לא לחשוב בכלל על דוב לבן. ואם בכל זאת הם חושבים על דוב לבן, עליהם ללחוץ על פעמון. התברר שהנבדקים לא הפסיקו לחשוב על דוב לבן, וצלצלו בפעמון בקצב מהיר. דבר זה מכונה "שגיאה אירונית" – ככל שננסה להדחיק מחשבות בכוח רב יותר, כך הן מעירות את תשומת לבנו אליהן בקול רם יותר, ובכך אנו דווקא מגבירים את ה'סטרס'.
מה קורה כשיש לנו מחשבות שליליות? החוקרות פרופ' בלקבורן, ופרופ' אפל, הקדישו את רוב שנות הקריירה שלהן לחקר הטלומרים, ולהשפעה של רגשות ומחשבות שליליות עליהם, ודרך הטלומרים על בריאותנו.
הכרומוזומים, הנושאים את הגנים ובהם המידע התורשתי שלנו, נמצאים בתוך גרעין התא. בקצה של כל אחד מעשרים ושלושה זוגות הכרומוזומים יש מולקולה בשם טלומר. בכל פעם שהתאים מתחלקים לשניים, הטלומרים מתקצרים עד שהם כבר נעשים קצרים מדי ואז התא אינו יכול להתחלק עוד.
לדברי החוקרות קיימים חמישה דפוסי חשיבה שליליים המקצרים את הטלומרים ובכך מאיצים הזדקנות ומחלות:
אנשים שחושדים שהכל מכוון נגדם, אנשים פסימיים, אנשים שלא מפסיקים לחשוב על בעיות וחוויות שליליות שחוו, אנשים שמנסים לדכא או להדחיק מחשבות ורגשות שליליים, ואלה שיש להם דפוס של נדידת מחשבות שלילית.
איך מתגברים על הנטייה הזאת וגורמים לטלומרים להתארך? "קשה לשנות את הרגלי החשיבה שלנו". אומרת פרופ' אפל. " קל יותר לצפות בהם ולצחוק עליהם. אבל יש גם דרך אחרת. אנחנו יכולים לזהות מחשבה שלילית ויש לנו ברירה: אנחנו יכולים לזרום איתה ולהרגיש נורא, או שאנחנו יכולים לתייג אותה ואז להניח לה להסתלק. אנחנו יכולים גם למקד את תשומת הלב שלנו בדברים חיוביים וזה יוביל אותנו למצב רוח חיובי, לקשרים חברתיים ולטלומרים ארוכים. כמו בכל דבר- המודעות היא צעד ראשון. מודעות למחשבות השליליות יכולה לקדם עמידות בפני סטרס ועם הזמן תוכלו לומר לעצמכם: זו רק מחשבה והיא תתפוגג".
גם הניורופסיכולוג ד"ר ריק הנסון, אומר (2016) שאפשר לשנות את התכנות הבסיסי של המוח כדי להיות מאושרים, אם רק נקדיש לתרגול של זה דקות ספורות מדי יום.