מה לרובוט ולתחושת המסוגלות?
לכולנו יש תחומים בהם אנו טובים ויש תחומים בהם אנו פחות טובים, כל אחד לפי נטיות לבו וכישוריו. אני למשל, טובה, ואפילו מצויינת, בתחומים מסויימים אבל לא ממש יודעת לשחק 'פינג פונג'. כשהתחלתי לשחק מול רובוט מיוחד ל'פינג-פונג' שמוסר כדורים באופן אוטומטי, הרגשתי שתוך דקות ספורות השתפרה יכולת המשחק שלי, וחוויתי הרגשה טובה של הצלחה. לכן החלטתי לעשות ניסוי עם הרובוט ועם כמה ממטופליי.
שאלתי כל אחד 'האם את/ה יודע/ת לשחק פינג-פונג'? כולם ענו 'לא'. יעלה אפילו אמרה לי שהיא ממש ממש גרועה בזה. הזמנתי את מטופליי לשחק עם הרובוט וראו זה פלא: בתוך שש דקות אימון עם הרובוט, כולם ללא יוצא מן הכלל, הצליחו לשפר את יכולת המשחק שלהם.
נכון, האימון ארך שש דקות בלבד, אבל ספרתי כמה ניסיונות היו: 130 !!!
מאה ושלושים תרגולים גרמו לכך שנצליח יותר, תרמו לחוויית ההצלחה ולתחושת המסוגלות. יעלה, שלפני כן אמרה שהיא גרועה במאה אחוז לפני כן, אחרי האימון הקצרצר אמרה: "אני כבר לא גרועה כל כך…".
מחקר מעניין מאד של פרופ' לפסיכולוגיה קרול דואק, הוכיח כמה שהאמירות שלנו משפיעות על תחושת המסוגלות: היא נתנה לקבוצת ילדים בעיה מתמטית שאין לה פתרון, וביקשה מהם לומר בקול את מחשבותיהם בבואם לפתור את הבעיה. (ותודה לפסיכולוג אריק פלד, ששלח לי את המחקר).
הילדים שוויתרו די מהר ואמרו לעצמם 'אני לא יכול, אני לא טוב במתמטיקה, אני גרוע בזה', בתרגיל הבא שקיבלו- (שהיה תרגיל פתיר) לא הצליחו לפתור אותו למרות שהתרגיל היה פתיר.
הילדים שהתמידו ואמרו לעצמם 'אולי אנסה דרך אחרת… זה מאתגר, או אולי אקח הביתה ואנסה לפתור את התרגיל', בתרגיל שלאחר מכן (שכן היה פתיר) הם הצליחו לפתור אותו.
כלומר, למחשבות שאנו חושבים, לאמירות שלנו לעצמנו- יש כוח להשפיע על תחושת המסוגלות שלנו. כשדפוס החשיבה שלנו מקובע, הלמידה נעצרת. כשדפוס החשיבה שלנו פתוח אנחנו סקרנים וגמישים ורואים בכל מצב קרש קפיצה להתפתחות.
האם אפשר לשנות דפוסי חשיבה? בוודאי.
קחו בחשבון שצריך תרגול, כמו שתרגלנו עם הרובוט של ה'פינג-פונג', שש דקות, או 130 תרגולים…