״והם עובדים על זה באושר ובעושר עד עצם היום הזה״.
יעל ואייל (שמות בדויים) היו ניגודים משלימים כשנפגשו. יעל ספונטנית, חברותית ומלאת שמחת חיים, ואייל הבחור הרציני הרגיש ששמחת החיים של יעל מילאה את החסר בחייו. אייל העניק ליעל את הביטחון שהיתה זקוקה לו והוא היווה עבורה את דמות האב שמעולם לא הייתה לה. זמן לא רב לאחר שנישאו השניים הפכה יעל בעיני אייל לטיפשה חסרת אחריות, ״אי אפשר לסמוך עליה, היא לא מתייחסת לשום דבר ברצינות.״ ואילו יעל ראתה באייל עריץ קטנוני שמבקר את צעדיה ללא הרף.
כאשר מערכת היחסים עולה שרטון קל מאוד להאשים בכך את בן הזוג. אנשים בעלי תבנית חשיבה מקובעת מתקשים לסלוח- ואחת הסיבות לכך היא שאם יסלחו לבן זוגם ויראו בו אדם טוב הרי שאני הוא האדם הרע.
המריבות בין יעל ואייל הפכו את חייהם לגיהנום, עד שלמדו כיצד להגיב זה לזו בהבנה והכלה ולא בכעס ושיפוטיות.
יש אנשים שמאמינים שהתכונות שלהם ותכונות בן הזוג שלהם קבועות ובלתי משתנות, ויש אחרים שמאמינים שכל אחד יכול להשתנות, גם מערכות יחסים. ארון בק, חוקר בתחום הנישואין, טוען כי אחת האמונות ההרסניות ביותר במערכת יחסים היא המחשבה ש״אם צריך לעבוד על זה, סימן שמשהו פגום במערכת היחסים שלנו", כך חושבים אנשים בעלי תבנית חשיבה מקובעת שמצפים שדברים טובים יקרו מעצמם וזו גם אחת הסיבות שמערכות יחסים רבות יורדות לטמיון – אנשים שמאמינים שכשמאוהבים אין כל צורך להתאמץ.
כאשר אנשים מאשימים את האישיות של בן הזוג שלהם בבעיה כלשהי הם מתמלאים בכעס ובתיעוב כלפיו. ברגע שאנשים בעלי תבנית חשיבה מקובעת מזהים מגרעות אצל בן הזוג שלהם, הם מתחילים לבוז לו ולחוש אי שביעות רצון ממערכת היחסים כולה. לעומתם, אנשים בעלי תבנית חשיבה מתפתחת מצליחים לראות את הנקודות הבעייתיות אצל בן הזוג שלהם ובכל זאת להאמין שמערכת היחסים שלהם טובה.
בכל מערכות יחסים טובות יש קונפליקטים ובעיות ולכן חשוב ללמוד לתקשר באופן מכבד, לתחזק מערכת יחסים ולטפח את הזוגיות באופן קבוע.
כפי שהפסיכולוג ג׳ון גוטמן אומר: ״כל קשר נישואין דורש מאמץ משני הצדדים".